facebookyoutube

Ράβδοι ανθρακονημάτων CARBOPREE

Ράβδοι ανθρακονημάτων CARBOPREE

Ράβδοι ανθρακονημάτων CARBOPREE

Οι ράβδοι CARBOPREE® είναι ένα σύνθετο ινοπλισμένο πολυμερές (FRP) υλικό σε ραβδοειδή μορφή σε διάφορες γεωμετρίες διατομής που αποτελείται από αξονικά ευθυγραμμισμένες ίνες άνθρακα ενσωματωμένες σε ρητινική βυνιλεστερική μήτρα. Οι ράβδοι CARBOPREE® διαθέτουν επιπρόσθετα εξωτερική επικάλυψη κόκκων χαλαζιακής άμμου ώστε να βελτιώνεται η πρόσφυση τριβής με το στοιχείο σκυροδέματος.

Τα ανθρακονήματα όπως το CARBOPREE® θεωρούνται σήμερα ως η καταλληλότερη εναλλακτική επιλογή των παραδοσιακών υλικών ενισχύσεων όπως ο χάλυβας καθώς προσφέρουν ένα μοναδικό συνδυασμό ιδιοτήτων όπως εξαιρετικά υψηλό λόγο εφελκυστικής αντοχής προς βάρος, εξαιρετική ανθεκτικότητα στη διάβρωση, υψηλή αντοχή στη κόπωση, μακράς διάρκειας αντοχή, εξαιρετικά χαμηλό ειδικό βάρος, συμπαγείς διαστάσεις κλπ. Δημοφιλείς εφαρμογές αποτελούν μόνιμες ηλώσεις, αγκυρώσεις και ενισχύσεις στοιχείων σκυροδέματος καθώς επίσης και ενισχύσεις κατασκευών που βρίσκονται σε διαβρωτικό περιβάλλον.

Οι ράβδοι CARBOPREE® παρέχουν πολλές λύσεις σε εργασιών ενισχύσεων σε έργα πολιτικού μηχανικού. Οι ράβδοι CARBOPREE® μπορούν να εγκατασταθούν στο εσωτερικό των στοιχείων σκυροδέματος για την καμπτική και διατμητική ενίσχυσή τους σε αντίθεση με την επιφανειακή τοποθέτηση που εφαρμόζεται στα ανθρακοελάσματα και ανθρακοϋφάσματα. Αυτή η μέθοδος τοποθέτησης πλησίον της επιφάνειας είναι γνωστή ως μέθοδος NSM (Near Surface Mounting). Με αυτό τον τρόπο εγκατάστασης εκτός από την ενίσχυση είναι δυνατή η αγκύρωση γειτονικών στοιχείων σκυροδέματος καθώς επίσης επιτρέπεται η εφαρμογή της μεθόδου ακόμα και στην πλευρά των αρνητικών ροπών αδρανείας πλακών και καταστρωμάτων σκυροδέματος που είναι αδύνατη με τη μέθοδο εξωτερικής εφαρμογής στην οποία ανθρακονήματα θα ήταν εκτεθειμένα σε μηχανική και περιβαλλοντική φθορά.

Η εγκατάσταση των ράβδοων CARBOPREE® με τη μέθοδο NSM είναι πολύ απλή. Αρχικά διανοίγεται ένα ευθύγραμμο αυλάκι στην επιφάνεια του στοιχείου σκυροδέματος στην επιθυμητή διεύθυνση και πληρώνεται μέχρι το μέσον με την πάστα συγκόλλησης CARBOPREE®. Κατόπιν η ράβδος CARBOPREE® τοποθετείται στο αυλάκι και πιέζεται ελαφρώς έτσι ώστε η συγκολλητική πάστα να εκτοπιστεί και να καλύψει πλήρως τη ράβδο. Επιπρόσθετη ποσότητα πάστας CARBOPREE® επαλείφεται στην επιφάνεια ώστε να πληρωθεί το αυλάκι, και κατόπιν η επιφάνεια επιπεδώνεται μηχανικά ώστε να προκύψει το απαραίτητο λείο φινίρισμά της. Οι ράβδοι CARBOPREE® μπορούν να τοποθετηθούν και σε διατρήματα τα οποία προηγουμένως έχουν πληρωθεί με την πάστας συγκόλλησης.

Ανάλογα του τύπου των ινών άνθρακα, οι ράβδοι CARBOPREE® διακρίνονται σε υψηλής αντοχής (HS – High Strength) και σε αυτές υψηλού μέτρου ελαστικότητας (HM – High Modulus) με τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 

 

CARBOPREE®

 

HS 5

HS 7.5

HS 10

HS 12

HS 16

Αντοχή εφελκυσμού 2300 MPa
Μέτρο ελαστικότητας 130 GPa
Επιμήκυνση στη θραύση 1.8 %
Ονομαστική διάμετρος 5 mm  7.5 mm 10 mm 12 mm 16 mm
Ονομαστική διατρομή 19 mm² 44 mm² 78 mm² 113 mm² 200 mm²
Φορτίο θραύσης 44 kN 101 kN 180 kN 260 kN 460 kN
Βάρος 40 gr/m 75 gr/m 130 gr/m 195 gr/m 340 gr/m

 

 

CARBOPREE®

 

HM 5

HM 7

HM 10

Αντοχή εφελκυσμού 3000 MPa
Μέτρο ελαστικότητας 200 GPa
Επιμήκυνση στη θραύση 1.5 %
Ονομαστική διάμετρος 5 mm  7 mm 10 mm
Ονομαστική διατρομή 19 mm² 38 mm² 78 mm²
Φορτίο θραύσης 57 kN 114 kN 234 kN
Βάρος 40 gr/m 65 gr/m 130 gr/m