facebookyoutube

Αδαμαντοκοπτήρες πολυκρυσταλλικών αδαμάντων (PCD)

Αδαμαντοκοπτήρες πολυκρυσταλλικών αδαμάντων (PCD) ELEBOR

Τα κοπτικά Πολυκρυσταλλικών Αδαμάντων (PCD) συνιστούν την πιο σύγχρονη εξέλιξη της τεχνολογίας διατρήσεων γεωτεχνικών εφαρμογών. Η τεχνολογία αυτή έχει προέλθει από την βιομηχανία των γεωτρήσεων πετρελαίου με τέλεια εφαρμογή σε άλλου τύπου διατρήσεις όπως υδρογεωτρήσεις, γεωθερμικές γεωτρήσεις και εφαρμογές διατρήσεως σε γεωτεχνικά έργα και λατομεία κλπ.

3Δ σχεδιασμός αδαμαντοκοπτήρων πολυκρυσταλλικών αδαμάντων (PCD) ELEBOR  

Η διάτρηση του πετρώματος πραγματοποιείται από τους δίσκους PCD οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις στο μέτωπο κοπής . Η κεφαλή του κοπτήρα είναι από καρβίδιο του βολφραμίου ή από ειδικό κράμα χάλυβα. Το σχέδιο της κεφαλής προσαρμόζεται ανάλογα της εφαρμογής και της φύσης του πετρώματος.

 

Οι δίσκοι PCD αποτελούνται από το κυλινδρικό υπόβαθρο καρβιδίου του βολφραμίου και τον δίσκο κοπής πολυκρυσταλλικών αδαμάντων που είναι ένα συμπίεσμα συνθετικών κρυστάλλων διαμαντιού που έχει πυροσυσσωματωθεί σε θερμοκρασίες της τάξης των 1400°C και πιέσεις των 60 kbar. Οι κοπτικοί δίσκοι PCD συνδυάζουν την εξαιρετική σκληρότητα και αντιτριβική αντοχή του διαμαντιού με την δυσθραυστότητα  του καρβιδίου του βολφραμίου.

Η ποιότητα των δίσκων PCD είναι μεγίστης σημασίας για αυτού του είδους τους κοπτήρες. Διατίθενται διαφορετικές ποιότητες PCD που κατατάσσονται ως “Οικονομική” (“Economy”), “Κανονική” (“Standard”) και “Βέλτιστη” (“Premium”) και που φυσικά επηρεάζουν αντίστοιχα την τιμή, ποιότητα και απόδοση του κοπτήρα.

Σε συγκεκριμένους γεωλογικούς σχηματισμούς, σε συγκεκριμένες συνθήκες διάτρησης και υπο τον έλεγχο έμπειρου χειριστή, οι κοπτήρες PCD επιδεικνύουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καλύτερους ρυθμούς διάτρησης και έτσι χαμηλότερο κόστος ανά μέτρο διάτρησης από άλλους κοπτήρες όπως τρίκωνα και άλλα κοπτικά με πτερύγια (τρίπτερα, τετράπτερα κλπ.).

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.