facebookyoutube

Χαλύβδινες ίνες SPAJIC ενισχύσεως σκυροδέματος

Χαλύβδινες ίνες SPAJIC ενισχύσεως σκυροδέματος

Χαλύβδινες ίνες SPAJIC ενισχύσεως σκυροδέματος

Η ΕΛΕΒΟΡ Α.Ε.Β.Ε. διαθέτει τη πλήρη γκάμα χαλύβδινων ινών SPAJIC που παράγονται από σύρμα ψυχρής εξέλασης από διάφορες ποιότητες χάλυβα.

Οι μηχανικές ιδιότητες του ινοπλισμένου σκυροδέματος επηρεάζεται σημαντικά από την αντοχή εφελκυσμού του χαλύβδινου σύρματος, την ολική περιεκτικότητα και συγκέντρωση των ινών καθώς επίσης και από γεωμετρικούς παράγοντες όπως το σχήμα και μήκος των ινών και η διάμετρος του σύρματος (τον ονομαζόμενο λόγο L/D – μήκος/διάμετρος).

Η εφελκυστική αντοχή των παραγόμενων χαλύβδινων ινών κυμαίνεται από 1000 έως και 2400 N/mm² (MPa) ενώ ανάλογα της εφαρμογής το μήκος των ινών μπορεί να κυμαίνεται από from 6 έως και 60 mm και η διάμετρος από 0,15 έως και 1,20 mm.

Η ενσωμάτωση των χαλύβδινων ινών στο σκυρόδεμα επηρεάζει τόσο τη συστολή του αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο σκλήρυνσης. Έχει διαπιστωθεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί ομοιόμορφη διασπορά των ινών στο σκυρόδεμα ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ανάμιξης είναι της τάξης του ενός λεπτού ανά κυβικό σκυροδέματος.

Τυπικές δοσολογίες κυμαίνονται από 20 έως και 50 kg χαλύβδινων ινών ανά κυβικό σκυροδέματος. Για ειδικές κατασκευές η δοσολογία αυτή μπορεί να αυξηθεί έως και 100 kg/m³.

Οι χαλύβδινες ίνες διατίθενται σε διάφορες γεωμετρικές μορφές όπως:

Οι χαλύβδινες ίνες αποτελούν ένα εξαιρετικό στοιχείο ενίσχυσης του σκυροδέματος για αυτό και τυγχάνουν σήμερα παγκόσμιας αποδοχής καθώς προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε σχέση με παραδοσιακά μέσα ενίσχυση όπως τα συρμάτινα χαλυβδοπλέγματα.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα από τη χρήση χαλύβδινων ινών ενίσχυσης σκυροδέματος συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Εφαρμογές και πλεονεκτήματα

Η χρήση των χαλύβδινων ινών ως μέσου ενίσχυσης του σκυροδέματος πρωτοεφαρμόστηκε πριν περίπου 25 έτη. Έκτοτε, η χρήση των χαλύβδινων ινών για την ενίσχυση διαφόρων κατασκευών σκυροδέματος έχει διευρυνθεί λόγω των σημαντικών ωφελειών που προκύπτουν έναντι του συμβατικού σιδηροπλισμού. Οι χαλύβδινες ίνες εισάγονται στο σκυρόδεμα με χύτευση ή με ψεκασμό (εκτόξευση). Πιθανές εφαρμογές αποτελούν ο οπλισμός δαπέδων βιομηχανικής χρήσης, η ενισχύσεις τοιχωμάτων εντός σηράγγων και άλλων υπόγειων κατασκευών, ενίσχυση κατασκευών άκαυστου σκυροδέματος, κτιριακές εφαρμογές κλπ.

Η προσθήκη χαλύβδινων ινών αυξάνει σημαντικά την φέρουσα ικανότητα πλακών σκυροδέματος, αποτρέπουν το σχηματισμό ρωγμών κατά τη διάρκεια της σκλήρυνσης, ελαττώνουν τις συστολο-διαστολές λόγω θερμοκρασιακών διακυμάνσεων, αυξάνουν τη θλιπτική αντοχή και επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του σκυροδέματος. 

Εφαρμογές εκτοξευόμενου ινοπλισμένου σκυροδέματος

Εφαρμογές χυτευόμενου ινοπλισμένου σκυροδέματος

Εφαρμογές άκαυστου σκυροδέματος